Organizacja pracy stołówki rok szk. 2022/23

 

OPŁATA ZA CZERWIEC WYNOSI 84ZŁ

 

BARDZO PROSZĘ O ODLICZENIE ZGŁOSZONYCH NIEOBECNOŚCI ORAZ NIEOBECNOŚCI Z POWODU CAŁODZIENNYCH WYCIECZEK.

 

Odliczenia z wycieczek, o których zostałam poinformowana na dzień 30.05.2023

 

KLASA

KWOTA ODLICZENIA

DO ZAPŁATY

1a i 1b

6 zł

78 zł

3a i 3b

6 zł

78 zł

4a, 4b, 4c, 4d, 5b

6zł

72zł

5c, 6b

18 zł

66 zł

6a i 6c

6 zł

78 zł

7c

12 zł

72 zł

8a

18 zł

66 zł

8b

12 zł

72 zł

8d

12 zł

72 zł

 

W razie pytań proszę o kontakt pod numerem telefonu 87 563 20 79 lub osobiście.

 

  

Przypominam o regularnym odbieraniu BONÓW OBIADOWYCH!

Z dowodem wpłaty należy zgłosić się do intendentki w celu odebrania bonów obiadowych. Dowodem wpłaty może być potwierdzenie przelewu (tylko do wglądu), zdjęcie wykonane telefonem, oświadczenie rodzica (data wpłaty, w jakiej wysokości oraz dane dziecka).

Uprzejmie informuję, że należności za obiady wpłacamy tylko na indywidualne konto dziecka, które zostało przydzielone przez intendentkę przy zapisie (dzieci, które uczęszczały na obiady w poprzednich latach, korzystają z wcześniej nadanych już indywidualnych kont). Proszę również pamiętać o odliczeniu zgłoszonych nieobecności i pozostałych odliczeniach uzgodnionych z intendentką.

Nieobecności dziecka proszę zgłaszać telefonicznie.

Telefon: (87) 563 20 79  

Odliczenie stawki za obiad nastąpi w przypadku zgłoszenia nieobecności do godziny 7:30

Dokumenty regulujące pracę stołówki szkolnej znajdują się w zakładce BIP.

 

PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE

 

1.Zboża zawierające gluten,
2.Skorupiaki i produkty pochodne,
3.Jajka i produkty pochodne,
4.Ryby i produkty pochodne,
5.Orzeszki ziemne (arachidowe),
6.Soja i produkty pochodne,
7.Mleko i produkty pochodne,
8.Orzechy,
9.Seler i produkty pochodne,
10.Gorczyca i produkty pochodne,
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne,
12.Dwutlenek siarki,
13.Łubin,
14.Mięczaki.

 

JADŁOSPIS

 

Poniedziałek, 29 maja 2023

 

ZUPA: jarzynowa

 

(składniki: ziemniaki; mieszanka 7-składnikowa [warzywa w zmiennych proporcjach: kalafior, brokuły, marchew, brukselka, zielona fasola, por, seler]; kalafior; wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: marchew, por, seler, pietruszka oraz porcji rosołowych; śmietana 18% tł.; masło [śmietanka pasteryzowana]; przyprawy w zmiennych proporcjach: natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól)

 

OBIAD: fasolka po bretońsku

 

(składniki: fasola biała drobna (42%); kiełbasa dobra (26%): [mięso wieprzowe (78%), sól, czosnek świeży, przyprawy, substancja konserwująca: azotyn sodu]; kiełbasa zwyczajna (16%): [mięso wieprzowe (67%), woda, mięso wołowe (8%), skórki wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, sól spożywcza, czosnek, przyprawy, syrop cukrowy, ekstrakty ziół, substancja konserwująca: azotyn sodu]; kiełbasa śląska (10%): [mięso wieprzowe (67%), woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, błonnik pszenny bezglutenowy, sól, stabilizator: trifosforany, białko wieprzowe kolagenowe, substancja zagęszczająca: karagen, glukoza, przeciwutleniacze: askorbinian sodu, kwas izoaskorbinowy, ekstrakty przypraw, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, przyprawy, aromat, aromat dymu wędzarniczego, maltodekstryna, substancja konserwująca: azotyn sodu. Produkty mięsne mogą zawierać: zboża zawierające gluten, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę]; koncentrat pomidorowy 30% (5,4%) [pasta pomidorowa, woda, sól]; koperek; przyprawy w zmiennych proporcjach: pieprz naturalny, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, sól)

 

Bułka kajzerka,

 

(składniki: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, sól, cukier)

 

DODATEK: banan

 

 

 

Wtorek, 30 maja 2023

 

ZUPA: rosół

 

(składniki: makaron (6%) [mąka pszenna makaronowa]; wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: marchew, por, seler, pietruszka oraz porcji rosołowych; cebula; masło [śmietanka pasteryzowana] przyprawy w zmiennych proporcjach: natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól)

 

OBIAD: sznycel z indyka

 

(składniki: filet z indyka (90%); jaja kurze; bułka tarta [mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól]; mąka pszenna; olej rzepakowy; przyprawy w zmiennych proporcjach: pieprz czarny, czosnek granulowany, sól)

 

Ziemniaki

 

(składniki: ziemniaki, sól)

 

SURÓWKA: mizeria

 

(składniki: ogórek zielony (86%); śmietana 18% tł.;szczypiorek; koperek; przyprawy w zmiennych proporcjach: pieprz naturalny, sól)

 

DODATEK: bułeczki z marmoladą

 

(składniki: mąka pszenna, marmolada wieloowocowa 45% [przecier jabłkowy, cukier, przecier aroniowy, przecier wiśniowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy); substancja konserwująca (benzoesan sodu); cukier, olej rzepakowy, jaja, drożdże, woda, sól)

 

 

 

Środa, 31 maja 2023

 

ZUPA: pomidorowa

 

(składniki: kasza kus kus; wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: marchew, por, seler, pietruszka oraz kości wieprzowych;koncentrat pomidorowy 30% (4%) [pasta pomidorowa, woda, sól]; śmietana 18% tł.; cebula; masło [śmietanka pasteryzowana] przyprawy w zmiennych proporcjach: natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól)

 

OBIAD: ryba zapiekana z serem

 

(składniki: filety rybne (44%), mąka pszenna, sos [woda, ser 1,7%, skrobia modyfikowana, mleko w proszku, oleje roślinne, pietruszka, sól, aromat (zawiera seler), przyprawy (zawierające seler), laktoza, cukier, białka mleka, skrobia ziemniaczana, masło, serwatka w proszku, barwnik: karoteny]; oleje roślinne [rzepakowy, słonecznikowy]; woda, skrobia ziemniaczana, sól, drożdże, glukoza, przyprawy)

 

Ziemniaki

 

(składniki: ziemniaki, sól)

 

SURÓWKA: z kapusty kiszonej z jabłkiem

 

(składniki: kapusta kiszona (87%); jabłko (7%), cebula; natka pietruszki; przyprawy w zmiennych proporcjach: pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier)

 

DODATEK: snacki popcornowe

 

(składniki: Grys kukurydziany 91,1 %, olej słonecznikowy, sól morska 1 %.)

 

 

 

Czwartek, 01 czerwca 2023

 

ZUPA: z czerwonej soczewicy

 

(składniki: ziemniaki; czerwona soczewica (6%); wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: marchew, por, seler, pietruszka oraz wędzonych żeberek wieprzowych; cebula; masło [śmietanka pasteryzowana] natka pietruszki; przyprawy w zmiennych proporcjach: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól)

 

OBIAD: leniwe pierogi

 

(składniki: twaróg półtłusty [serek śmietankowy, twaróg]; mąka pszenna; mąka ziemniaczana, masło [śmietanka pasteryzowana]; jaja kurze;cukier, cukier wanilinowy)

 

DODATEK: woda

 

 

 

Piątek, 02 czerwca 2023

 

ZUPA: ogórkowa

 

(składniki: ziemniaki; ogórki kiszone (9%); wywar na bazie włoszczyzny w zmiennych proporcjach: marchew, por, seler, pietruszka oraz kości wieprzowych ; śmietana 18% tł.; masło [śmietanka pasteryzowana] przyprawy w zmiennych proporcjach: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól)

 

OBIAD: kebab z mięsem wieprzowym

 

(składniki: bułka [Mąka pszenna, woda, drożdże, mieszanka (suchy zakwas pszenny (mąka pszenna, zaczyn), gluten pszenny, środek do przetwarzania mąki, kwas askorbinowy, enzymy), mąka żytnia, sól, olej roślinny, sezam, środek spulchniający (tłuszcz roślinny, emulgatory (Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estryfikowane kwasem mono-diacetylowinowym, Mono-diglicerydy kwasów tłuszczowych), środek do przetwarzania mąki - kwas askorbinowy, enzymy)]; mięso [karkówka, pryprawa gyros{ sól, czosnek - 11%, kolendra -10,6%, gorczyca biała, papryka słodka, cukier, kozieradka, chili, rozmaryn - 3,6%, oregano, tymianek, pieprz czarny}]; sos [majonez{olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, woda, żółtko jaja 6%, cukier, ocet, sól, gorczyca, substancja zagęszczająca - guma ksantanowa, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, glukoza, aromaty naturalne, przyprawy i ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz: E 385, barwnik: ekstrakt z kurkumy}; ketchup {woda, koncentrat pomidorowy, cukier, skrobia midyfikowana, mieszanka octowa, sól, przyprawa, regulator kwasowości, substancje konserwujące})

 

SURÓWKA: z pomidorów i ogórków

 

(składniki: ogórki (44%); pomidory (54%); cebula czerwona; przyprawy w zmiennych proporcjach: ocet jabłkowy, pieprz, sól)

 

DODATEK: sok 100%

 

(składniki: soki (100%) z zagęszczonych soków i przecierów z: jabłek, pomarańczy (18%), ananasów (16%), bananów, mango (8%), marakui, brzoskwiń, liczi, gujawy, opuncji, kiwi (1%), limonek, papai; witaminy: wit. C, wit. A, E, niacyna, kwas pantotenowy, wit. B6, tiamina, witamina B12, kwas foliowy, biotyna)