Wyprawa na pożegnanie lata

DSC0552116 września 2016 r. uczniowie klas: II "a" i II "d" pod opieką p. Teresy Zaforymskiej, p. Małgorzaty Dziuby oraz p. Joanny Okrągłej pojechali na wycieczkę do Gołdapi. Atrakcją było m. in. skorzystanie z dóbr miejscowych tężni solankowych. Może nie każdy wie, że wody solankowe wydobywane są tutaj z głębokości 646 m i spływają po gałązkach tarniny.

Pod wpływem słońca i wiatru wytwarzają wokół tężni mikroklimat o dużej zawartości jodu, bromu, magnezu, wapnia, potasu, sodu i fluoru. Cząsteczki powstałego wśród tężni aerozolu wnikają do organizmu poprzez błony śluzowe układu oddechowego oraz skórę. Oceńmy więc sami, jak zbawienny wpływ może to mieć na zdrowie człowieka. Kolejną atrakcją było poznanie smaków regionalnej kuchni. Kartacze, kiszka ziemniaczana lub różnego rodzaje pierogi rozczuliły podniebienia uczniów. Po tak sytym obiedzie wszyscy udali się na najwyższą górę w regionie tzw. Piękną Górę (272 m. n. p. m.). Zwieńczeniem wysiłku pokonania trasy na taką wysokość był deser, który uczniowie zjedli, siedząc w obrotowej kawiarni. Dzień spędzony w Gołdapi był pełen cudownych i niezapomnianych wrażeń. Mimo, iż miasto dzieli niezbyt duża odległość od Suwałk, okazało się, że nie wszyscy uczestnicy wycieczki znali uroki tego miasta. Niestety, było to swoiste zakończenie lata i wakacji.

DSC05470.jpgDSC05471.jpgDSC05472.jpgDSC05473.jpgDSC05474.jpgDSC05477.jpgDSC05479.jpgDSC05481.jpgDSC05483.jpgDSC05492.jpgDSC05493.jpgDSC05494.jpgDSC05499.jpgDSC05501.jpgDSC05511.jpgDSC05513.jpgDSC05514.jpgDSC05515.jpgDSC05518.jpgDSC05519.jpgDSC05521.jpg