Rozmawiamy o bezpiecznym żywieniu
- Szczegóły
- Opublikowano: 08-04-15
- Autor: Magdalena Kaszkiel
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego. W 2015 r. motywem przewodnim kampanii jest bezpieczeństwo żywności.
WHO opracowała 5 kluczy do bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności:
- Klucz 1: Utrzymuj czystość
- Klucz 2: Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
- Klucz 3: Gotuj dokładnie
- Klucz 4: Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
- Klucz 5: Używaj bezpiecznej wody i żywności