Rozmawiamy o bezpiecznym żywieniu

koszyczekŚwiatowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego. W 2015 r. motywem przewodnim kampanii jest bezpieczeństwo żywności.

 

WHO opracowała 5 kluczy do bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności:

  • Klucz 1: Utrzymuj czystość
  • Klucz 2: Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
  • Klucz 3: Gotuj dokładnie
  • Klucz 4: Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • Klucz 5: Używaj bezpiecznej wody i żywności

5_krokow_do_bezpieczniejszej_zywnosci.jpg